Välfärdsbrott

Välfärdsbrottsligheten kostar samhället mångmiljardbelopp varje år och är på sikt ett hot mot demokratin.

Stiftelsen Tryggare Sverige hjälper kommuner att stärka förmågan att förebygga, upptäcka och förhindra välfärdsbrott.

Nanoutbildning om välfärdsbrott

Medvetenheten om välfärdsbrott är en förutsättning för att kunna bekämpa brotten effektivt. För att höja kunskapen och öka medvetenheten har vi utvecklat en webbaserad nanoutbildning riktad till anställda i kommuner och regioner.

Utbildningen består av tio lektionspaket, fyra extralektioner och kunskapstest. Den behandlar bland annat definitioner och avgränsningar, lagar och regler, riskfaktorer samt konsekvenser. Men även konkreta tips och råd på förebyggande åtgärder. Allt i ett enkelt gränssnitt anpassat både för dator, läsplatta och mobil. Det går även att anpassa innehållet för att spegla verksamheten på bästa möjliga sätt.

Många brott förblir oupptäckta

Kommunanställda saknar ofta verktyg och kompetens för att identifiera välfärdsbrott. Det finns dessutom svårigheter att lagföra de som begår brott mot välfärdssystemen.

Kommuner är sårbara för påverkan

Forskning visar att kommunernas fördelning av välfärdsresurser och institutionella reformer gjort dem sårbara för påverkan, samtidigt som de står inför ökande krav och utmaningar.

Genomlysning av kommuners arbete

Vi hjälper kommuner och regioner att planera och genomföra en genomlysning av kommunens organisatoriska förutsättningar att hantera välfärdsbrott.

Utgångspunkten är vår modell som inbegriper en kartläggning av aktuellt arbete, tydliggörande av befintliga roller, funktioner och forum/arenor för samverkan. Arbetet omfattar även att ta fram förslag på styrning, struktur och metoder för hur kommunen kan bedriva ett effektivt arbete mot välfärdsbrott.

Åtgärder mot välfärdsbrott kan handla om att det ska finnas tydliga rutiner och riktlinjer för att motverka att oseriösa aktörer får tillträde till marknaden genom granskning av företag och organisationer vid upphandlingar, regelbundna uppföljningar av utbetalningar samt en aktiv tillsynsverksamhet.

Söker du någon på Stiftelsen Tryggare Sverige?

Vi på Tryggare Sverige är ledande experter inom det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Här nedan är våra främsta experter kring välfärdsbrott.

Tyra Kloth

Samhällsplanerare

tyra.kloth@tryggaresverige.org
070-695 04 77

Siri Nilsson

Analytiker

siri.nilsson@tryggaresverige.org
072-875 68 90

Tryggare Sverige │ Tillsammans gör vi skillnad!