Digital diplomutbildning i situationell
brottsprevention och trygghetsskapande
arbete
En utbildning med fokus på brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i teori och praktik.
Anmäl dig till utbildningen
Kort om utbildningen
Den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige har i flera år varit en av de ledande aktörerna när det gäller frågor som rör säkerhet och trygghet i det offentliga rummet. Arbetet är inriktat mot att hitta nya lösningar, nya idéer och nya samverkansformer för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället.
Diplomutbildningen riktar sig till personer som vill lära sig att praktiskt tillämpa den senaste forskningen samt att använda nya innovativa arbetssätt och beprövade erfarenheter (internationella och svenska) när det gäller situationell brottsprevention och trygghetsskapande åtgärder med fokus på arkitektonisk design (CPTED/CP-UPD).
Utbildningens upplägg
Upplägg
Utbildningen arrangeras digitalt via Zoom. Samtliga fem kurstillfällen är halvdagar och är interaktiva genom bl.a. workshops, erfarenhetsutbyten och praktiska övningar. Vid deltagande på alla fem kurstillfällen erhålls ett diplom som intyg på genomgången utbildning.
Tillfälle 1: ”Situationell brottsprevention i teori och praktik”
26 februari 2025, kl. 13.00-17.00
Tillfälle 2: ”BoTryggt2030 – trygghetsskapande stadsplanering i teori och praktik”
19 mars 2025, kl. 13.00-17.00
Tillfälle 3: ”Feministisk stadsplanering i teori och praktik”
9 april 2025, kl. 13.00-17.00
Tillfälle 4: ”Placemaking i teori och praktik”
14 maj 2025, kl. 13.00-17.00
Tillfälle 5: ”Platssamverkan i teori och praktik”
4 juni 2025, kl. 13.00-17.00
Målgrupp
Utbildningens målgrupp är kommunpolitiker, stadsplanerare, säkerhetschefer, brottsförebyggare, företrädare för bostadsbolag och fastighetsägare, arkitekter, poliser, näringslivsrepresentanter m.fl. aktörer. Inga förkunskaper krävs.
Kostnad
Utbildningen kostar 17 500 kr (exkl.moms) per person. I kostnaden ingår deltagaravgift, fem halvdagar, workshops/praktiska övningar och kursbevis/diplom. Vid anmälan av fem eller flera personer från samma organisation erhålls 20 % rabatt. Det är även möjligt att anmäla sig till enskilda kurstillfällen till en kostnad om 3 500 kr (exkl. moms) per person.
Kurslitteratur
Perrault, E. (red.). (2020). Placemaking in the Nordics – a guide to co-creating
safe and attractive public spaces in the Nordic region. Stockholm. Laddas ner här.
Stiftelsen Tryggare Sverige. (2018). Trygghet i samhället. Stockholm: Jure.
Stiftelsen Tryggare Sverige. (2020). BoTryggt2030 – Handboken för planering av
säkra och trygga livsmiljöer. Stockholm: Stiftelsen Tryggare Sverige.
Tidigare deltagare om kursen
”Utbildningen har varit mycket uppskattad och givande, samt bidragit till engagerade diskussioner i gruppen. Den har givit oss en gemensam referensbild och exempel på direkta angreppssätt i vårt arbete med stadsplanering och projektering. Med kommunens målsättning för en trygg och säker miljö har dessa kurstillfällen stärkt oss i hur vi skall arbeta och prioritera.”
– Christina Leander, enhetschef Haninge kommun
”Utbildningen gav mig väldigt mycket. Jag tycker det är tråkigt med formatet distansutbildning men presentationsmaterialet kombinerat med litteraturen har varit väldigt användbart i mitt arbete”
– Michel Legnered, bosocial utvecklare MKB Fastighet
”Feministisk stadsplanering var helt klart mest intressant och något jag gärna skulle vilja arbeta mer med i praktiken. Som socionom känns social prevention som det mest självklara, men senaste åren har jag verkligen fått upp ögonen mer för situationell brottsprevention också. Det är häftigt när perspektiven breddas! Älskar att hela tiden utvecklas och lära nytt/mer!”
– Kajsa Laurell, trygghetssamordnare Upplands-Bro kommun
”Mycket kompetenta kursledare med stort engagemang och under varje kurstillfälle kombineras föreläsning med workshop-moment vilket bidrog till att givande diskussioner uppstod och många utbyten av erfarenheter.”
– Frida Adin, säkerhets- och trygghetskoordinator Företagsuniversitetet