HackShield

HackShield är det nederländska konceptet som utbildar barn till juniora cyberagenter.

HackShield har tagits till Sverige av Stiftelsen Tryggare Sverige och lanserades
den 25 oktober 2023 i samarbete med polisen.

Nu tar barn runt om i Sverige på sig ledartröjan i arbetet mot cyberbrotten!

HackShield är gratis för barn och erbjuder 6 timmar av fritt individuellt spel med fokus på cyberbrottsrelaterade frågor. Konceptet erbjuder även 9 lektionspaket för lärare och andra vuxna som berör frågor som pengamulor, phishing, kränkningar på nätet, desinformation och mycket annat.

Samarbetspartners

Tillsammans stärker vi barns cyberkunskaper och säkerhet på nätet.

Bakgrunden till HackShield

I dagens digitala värld har internet blivit en integrerad del av våra liv och erbjuder barn fantastiska möjligheter att kommunicera, lära och upptäcka saker på sätt som tidigare var otänkbara. Tyvärr finns det också faror som lurar online, som bedrägerier, exploatering, övergrepp och andra former av kränkningar.

HackShield syftar till att öka säkerhetsmedvetandet hos barn (8-12 år) och deras omgivning. I HackShield erbjuds nämligen barn en roll som de inte alltid får möjlighet att anta – de blir hjältar som kan hjälpa äldre generationer, lärare, vänner och syskon att navigera säkert på nätet.

HackShield i klassen

HackShield i klassen är ett utbildningsprogram, utformat för skolor över hela världen. Utbildningsprogrammet består av klassuppdrag som handlar om cyberämnen och digital läskunnighet. Ämnen som: ‘Vad är internet’, ‘falska nyheter’ och ‘kränkningar online’ diskuteras. Klassuppdragen ger en bas där lärare kan utforska dessa ämnen tillsammans med eleverna. Efter skoltid kan eleverna lära sig mer och utforska dessa ämnen genom ytterligare individuella uppdrag.

Kontakta oss på hackshield@tryggaresverige.org om du är lärare och vill veta mer om hur du kan integrera cybersäkerhetsundervisning i din läroplan.

Vill du veta mer om hur man kan arbeta med HackShield?

Eftersom vi tror på tvärsektoriell samverkan, letar vi nu efter företag och kommuner som är intresserade av att stödja HackShield. Kontakta oss på hackshield@tryggaresverige.org om du arbetar inom kommunen eller privat verksamhet och vill veta mer om hur ni kan integrera cybersäkerhetsundervisning i er verksamhet. Här nedan är vår främsta expert inom säkerhet på nätet. 

Per-Albin Johansson

Projektledare HackShield

peralbin.johansson@tryggaresverige.org
073-503 61 18

Uppmärksammat i media

Tryggare Sverige │ Tillsammans gör vi skillnad!