Filmkvällar på kontoret

En gång i månaden bjuder den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige in till flertalet filmkvällar med fokus på hur vi skapar säkra, trygga och attraktiva offentliga miljöer.

Kvällarna syftar till att inspirera och ge nya kontakter, idéer och kunskap till stadsplanerare, brottsförebyggare, poliser och andra som arbetar med de urbana utmaningar som Sverige står inför.

Anmäl dig till någon av våra filmkvällar!

Vårens program 2025

Social Life of Small Urban Places (1980)

En film om placemaking och betydelsen av programmering av platser.

På ett lättsamt och humoristiskt sätt berättar urbanisten William H. Whyte om hur vi människor använder staden och hur användningen kan mätas. Filmen handlar om våra beteenden på offentliga platser och hur vi kan skapa förutsättningar för att platser ska vara säkra, trygga och attraktiva. Whyte utgår från devisen: ”människor tenderar att sätta sig där det finns plats att sitta.”

The Place Man (2024)

En film om rötterna till Placemaking-rörelsen genom Fred Kents liv, som har ägnat sitt liv åt att skapa offentliga platser för människor.

Dokumentären tar oss med på en resa genom Freds liv och arbete, med start i New York City under den urbana krisen på 1960- och 70-talen. Vi ser även exempel på Freds arbete som förvandlar offentliga platser, inklusive Bryant Park i New York City och Campus Martius i Downtown Detroit, och hans tro på kraften i placemaking för att föra människor samman.

Push (2019)

En dokumentär som undersöker rätten till en bostad som en mänsklig rättighet.

Filmen behandlar varför vanliga hyresgäster inte längre har råd att bo kvar i städer som Barcelona, Uppsala och Berlin. Den syftar till att öka kunskapen om vilka krafter som styr bostadsmarknaden, relationen mellan fastighetsägare och hyresgäster, samt om hur kunskapsmakten på bostadsmarknaden utnyttjas ekonomiskt sett, till de mindre kunnigas nackdel.

The Human Scale (2012)

En dokumentär som utforskar hur vi designar våra städer och hur stadsplanering påverkar våra liv.

Filmen bygger på den danska arkitekten Jan Gehls idéer och handlar om hur vi skapar mänskliga och hållbara stadsmiljöer som prioriterar människor framför bilar. Filmen visar exempel från städer över hela världen och ställer frågor om hur vi kan anpassa våra urbana miljöer för att förbättra livskvaliteten och möta utmaningarna med urbanisering och klimatförändringar.

The Pruitt-Igoe Myth (2011)

En film om sanningen bakom miljonprogrammets misslyckande.

När bostadsområdet Pruitt-Igoe stod färdigbyggt 1956 lovades moderna och fräscha bostäder åt St. Louis lågavlönade arbetarklass. Knappt 20 år senare hade Pruitt-Igoe förvandlats till ett av USA:s mest ökända slumområden med tomma lägenheter och omfattande kriminalitet och narkotikamissbruk. Området har blivit till ett vidspritt exempel på miljonprogrammets misslyckande. Filmen diskuterar orsakerna till misslyckandet i form av den fysiska utformningen, en ekonomisk nedgång m.m.

Tryggare Sverige │ Tillsammans gör vi skillnad!