Socioekonomisk sårbarhetsanalys i Helsingborgs stad


Syfte och mål
Det finns ett samband mellan socioekonomisk bakgrund och brott. Sambandet är svagt vilket betyder att det inte går att förutsäga om en person ska begå brott endast baserat på personens socioekonomiska bakgrund. Men – även ett svagt samband innebär att andelen som begår brott kan variera mellan grupper med sämre respektive mer gynnsamma socioekonomiska förhållanden. Kunskap om socioekonomisk sårbarhet är viktig för att på ett övergripande plan motverka koncentration av socioekonomisk sårbarhet och för att genom vidare riktade insatser hitta individer med ansamling av riskfaktorer.
 
Arbetet syftade till att utgöra ett underlag för kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete för att vända utvecklingen i de stadsdelar som ingår i stadens riskområden.

Metod
Stiftelsen Tryggare Sverige genomförde under hösten 2022 och våren 2023 en socioekonomisk sårbarhetsanalys i två riskområden i Helsingborgs stad. Arbetet utgick från statistiska beräkningar på ett antal variabler inom socioekonomisk sårbarhet, polisanmälda brott samt specialstudier i form av kvalitativa intervjustudier, platsbesiktningar av upprepat brottsutsatta platser och trygghetsmätningar.  
 
Resultat
Projektet resulterade i sju separata analyser, en för vardera stadsdel i stadens två riskområden, samt en tilläggsbeställning om en ytterligare stadsdel.

Uppdragsgivare

Socialförvaltningen i Helsingborg

Uppdragsperiod

2022-09-31 – 2023-05-01

Kontaktpersoner

Anna Sjöholm
anna.sjoholm@tryggaresverige.org

Angelina Pavlova
angelina.pavlova@helsingborg.se

Mer informaration

Vill du veta mer om projektet eller hur vi arbetar med socioekonomiska sårbarhetsanalyser? Hör av dig så berättar vi mer! Eller läs mer om våra tjänster inom Leva & bo.

Tryggare Sverige │ Tillsammans gör vi skillnad!