Webbinarier med Stiftelsen
Tryggare Sverige
Under våren 2025 bjuder Stiftelsen Tryggare Sverige in till en seminarieserie med 15 kostnadsfria lunchwebbinarier med det gemensamma temat säkerhet och trygghet.
Medverkar gör dels Stiftelsens egna experter i form av statsvetare, kriminologer, samhällsplanerare, säkerhetssamordnare och brottsförebyggare, dels en rad samarbetspartners från polisen, kommuner och fastighetsägare.
Anmäl dig till varje webbinarium separat via formulär nedan. Alla webbinarium sker på zoom och länk skickas ut via e-post. Obs! Kan hamna i skäpposten.
Genomförda webbinarier
”Trygg idrottsanläggning – så säkrar vi våra idrottsanläggningar” 23 jan – Se i efterhand
”PluggaTryggt – så bygger vi säkra och trygga skolmiljöer” 30 jan – Se i efterhand
”HackShield – unga och brottsförebyggande arbete på internet” 6 feb – Se i efterhand
”Brott mot företag” 13 feb – Se i efterhand
”BoTryggt – så bygger vi bort brottsligheten” 20 feb – Se i efterhand
”Brottsplats skola – en modell för säkra och trygga skolor” 27 feb – Se i efterhand
”Favorit – ett nytt system för att effektivisera kommunernas brottsförebyggande
arbete” 6 mars – Se i efterhand
”Trygga torg – trygghetscertifiering av torg i utsatta områden” 13 mars – Se i efterhand
”Platssamverkan för säkra, trygga och attraktiva miljöer” 20 mars – Se i efterhand
”Brott ur ett lands- och glesbyggdsperspektiv” 27 mars – Se i efterhand
Mellan den 7-11 april genomför vi även webbinarier i samband med den Nationella Brottsofferveckan. Läs mer.
”En modell för att förebygga och hantera välfärdsbrott”
3 april 12.00-12.45
Läs mer
Välfärdsbrott är ett växande problem som inte bara innebär betydande samhällskostnader utan också riskerar att undergräva förtroendet för det svenska välfärdssystemet. För att möta denna utmaning stärker allt fler utbetalande myndigheter sitt arbete mot välfärdsbrott, men hur kan kommuner och regioner effektivt bidra till att motverka dessa brott i praktiken?
Under lunchwebbinariet fokuserar vi på konkreta metoder för att stärka arbetet mot välfärdsbrott, med goda exempel från kommuner som tagit de första stegen mot ett mer effektivt och systematiskt brottsförebyggande arbete.
Medverkande: Samhällsplanerare Tyra Kloth (Stiftelsen Tryggare Sverige), regional brottsförebyggande samordnare Linda Fetiu (Länsstyrelsen i Hallands län) och utvecklingsstrateg Ulrika Fredborg (Varbergs kommun).
Anmäl dig här
”Stärkt stöd för brottsoffer och vittnen”
10 april 12.00-12.45
Läs mer
I juni 2024 fick ett antal myndigheter i uppdrag att redogöra för hur de arbetar med stöd och skydd för brottsoffer och vittnen, identifiera brister i systemet och vidta åtgärder för att stärka insatserna. Uppdraget ska redovisas i januari 2025. Under seminariet diskuteras hur långt arbetet har kommit, vilka utmaningar som kvarstår och vilka förändringar som krävs för att säkerställa att brottsoffer och vittnen får det stöd de behöver. Detta webbinarium ingår i den Nationella Brottsofferveckan.
Medverkande: Mer info kommer.
Anmäl dig här
”Så kan socioekonomisk sårbarhet kartläggas och åtgärdas”
24 april 12.00-12.45
Läs mer
Den 1 juli 2023 fick samtliga kommuner ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. En viktig del i detta arbete handlar om att genomföra regelbundna kartläggningar och orsaksanalyser för att kunna vidta rätt åtgärder.
Vid lunchwebbinariet beskrivs en metod för kartläggning och analys av socioekonomisk sårbarhet i kommuner och kommundelar med fokus på bland annat segregation, ekonomi, boende och familjeförhållanden för att på så sätt bryta en negativ utveckling och stärka utsatta områden.
Vidare beskrivs internationella exempel på samverkan kring barn och unga med normbrytande beteende eller kriminell livsstil.
Medverkande: Kriminolog Anna Sjöholm (Stiftelsen Tryggare Sverige), mer info kommer.
Anmäl dig här
”Trygg fastighet – så får vi säkra och trygga bostadsområden”
8 maj 12.00-12.45
Läs mer
Fastighetsägare är en av de aktörer som lever närmast problemen med brott, ordningsstörningar och otrygghet som förekommer i bostadsområden och har således en viktig roll i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.
För att hjälpa fastighetsägare att bedriva ett evidensbaserat arbete har Stiftelsen Tryggare Sverige tagit fram Trygg Fastighet. Trygg Fastighet är en digital kunskapsportal med aktuell forskning och konkreta tips och råd mot de vanligaste trygghetsproblemen.
Vid lunchwebbinariet beskrivs fastighetsägarnas roll i arbetet med att underhålla och tillgodose säkra och trygga bostadsområden. Vidare presenteras hur fastighetsägare kan hantera sprängningar i fastigheter samt råd gällande hantering av minnesplatser.
Medverkande: Brottsförebyggare Anna Hartvigson (Stiftelsen Tryggare Sverige), Przemek Malachowski (Chef arbetsliv och inkludering, Helsingborgshem)
Anmäl dig här
”Framtidens polis – så får vi en polismyndighet i tiden”
15 maj 12.00-12.45
Läs mer
I december 2012 beslutade en enig riksdag att de fristående länsmyndigheterna skulle slås ihop till en nationell centraliserad polismyndighet med syftet att komma närmare medborgarna. Den nya organisationen trädde i kraft den 1 januari 2015 och vi kan nu blicka tillbaka på tio år där polisen fått historiska resurstillskott utan egentliga förbättringar av resultaten.
Vid lunchwebbinariet beskrivs internationella polistrender och vilka lärdomar som kan dras från dessa när det gäller framtidens polis. Vidare presenteras konkreta förslag till åtgärder för att säkerställa en tydlig ledning och styrning samt en lokal polisiär närvaro.
Medverkande: Generalsekreterare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige)