Webbinarier med Stiftelsen
Tryggare Sverige

Under våren 2025 bjuder Stiftelsen Tryggare Sverige in till en seminarieserie med 15 kostnadsfria lunchwebbinarier med det gemensamma temat säkerhet och trygghet.

Medverkar gör dels Stiftelsens egna experter i form av statsvetare, kriminologer, samhällsplanerare, säkerhetssamordnare och brottsförebyggare, dels en rad samarbetspartners från polisen, kommuner och fastighetsägare.

Anmäl dig till varje webbinarium separat via formulär nedan. Alla webbinarium sker på zoom och länk skickas ut via e-post.

”Trygg idrottsanläggning – så säkrar vi våra idrottsanläggningar”

Läs mer

Den organiserade idrotten i Sverige samlar nästan 20 000 föreningar och över 3 miljoner människor, varav många barn och ungdomar. Idrott är glädje, spänning, gemenskap och rent spel, men det finns också en baksida med brott och otrygghet i olika former. En kartläggning från Stiftelsen Tryggare Sverige pekar bland annat på problem på och kring idrottsanläggningarna. Rapporten visar också att många barn och ungdomar känner sig otrygga när de ska ta sig till och från idrottsanläggningen.

Vid lunchwebbinariet beskrivs rapportens resultat och Stockholms stads systematiska arbete för att öka säkerheten och tryggheten på och i anslutning till idrottsanläggningar.

Medverkande: Generalsekreterare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige) och idrottsdirektör Marina Högland (Stockholms stad).

Anmäl dig här

”Plugga Tryggt – så bygger vi säkra och trygga skolmiljöer”

Läs mer

Skolan är en av de vanligaste platserna där barn drabbas av brott. Många är dessutom otrygga i skolan, framför allt i omklädningsrum, i korridorer och på toaletter. En förklaring är den fysiska miljöns utformning som i vissa fall bidrar till brott och otrygghet genom skymda siktlinjer, låg social kontroll och dåligt förvaltade miljöer m.m.

Vid lunchwebbinariet presenteras handboken Plugga tryggt innehållande konkreta riktlinjer och checklistor om hur skolor kan planeras, programmeras, utformas, byggas och förvaltas för att öka säkerheten och tryggheten. Handboken har tagits fram av Stiftelsen Tryggare Sverige i samarbete med Växjö kommun, Västerås Stad och Hemsö fastighets AB.

Medverkande: Kriminolog Matilda Wewel (Stiftelsen Tryggare Sverige) och säkerhetsstrateg Johan Bjerkman (Västerås stad).

Anmäl dig här

”HackShield – unga och brottsförebyggande arbete på internet”

Läs mer

Internet erbjuder fantastiska möjligheter för alla åldrar att kommunicera, utbilda sig och utforska världen. Samtidigt ökar den digitala brottsligheten med hot som bedrägerier och exploatering, vilket gör det viktigt att skydda sig själv och andra online. Därför har Stiftelsen Tryggare Sverige tillsammans med Polisen lanserat HackShield med syftet att öka medvetenheten om säkerhet på nätet hos både barn och äldre, för att därmed bidra till en tryggare digital miljö. 

Vid lunchwebbinariet beskrivs HackShields framgångar och nästa steg för att ytterligare stärka skyddet på internet.

Medverkande: Projektledare Per-Albin Johansson (Stiftelsen Tryggare Sverige), verksamhetsutvecklare Annica Odelind (NOA) och cybersäkerhetsexpert Emanuel Lipschütz.

Anmäl dig här

”Brott mot företag – så kan näringslivets utsatthet och konsekvenser av brott hanteras”

Läs mer

Brottsdrabbade företag och företagare har länge varit en bortglömd grupp. Under senare år har kunskapen om företagens oro, utsatthet och konsekvenser av brott ökat, bl.a. tack vare Företagens trygghetsundersökning (FTU). Undersökningen, som omfattar över 100 000 företag och är den största i sitt slag, visar att många företag bedriver sin verksamhet i vetskapen om att de när som helst kan drabbas av brott. Värt att notera i sammanhanget är att brott mot företag inte är ett storstadsproblem, utan är utbrett över hela landet. Hur kan då det brottsförebyggande arbetet på lokal och nationell nivå hantera dessa utmaningar?

Under lunchwebbinariet presenteras ett lokalt gott exempel samt ett åtgärdspaket med fokus på näringslivet.

Medverkande: Statsvetare Jacob Ämtvall (Stiftelsen Tryggare Sverige) och näringslivsdirektör Leif Nyrén (Järfälla kommun).

Anmäl dig här

”BoTryggt – så bygger vi bort brottsligheten och bygger in tryggheten”

Läs mer

För snart tio år sedan tog Stiftelsen Tryggare Sverige över ansvaret från Polisen att förvalta och utveckla konceptet BoTryggt. Konceptet handlar om att samla och sprida kunskap om hur olika aktörer kan förebygga brott och öka tryggheten i centrumområden, bostadsområden, bostäder och offentliga miljöer genom det fysiska rummets utformning. År 2020 publicerades handboken BoTryggt2030, som innehåller rutiner, riktlinjer och konkreta checklistor utifrån kunskapen om situationell brottsprevention och CPTED (Crime Prevention Through Environmental Design).

Mot bakgrund av samhällsutvecklingen med en påtaglig brottslighet och otrygghet samt kommunernas nya ansvar att förebygga brott kommer webbinariet beskriva hur kunskapen om situationell brottsprevention kan användas i arbetet med att göra medvetna val i samhällsbyggnadsprocessen.

Medverkande: Stadsplanerare Ebba Bolmehag (Stiftelsen Tryggare Sverige).

Anmäl dig här

”Brottsplats skola – en modell för säkra och trygga skolor”

Läs mer

Skolan är en av de vanligaste platserna där barn drabbas av brott. Många är också otrygga i skola, framför allt i omklädningsrum och på toaletter. Konsekvenserna av utsattheten och oron handlar om allt från försämrad inlärningsförmåga, sömnproblem och ökad psykisk ohälsa till ökad risk för skolattacker.

Vid lunchwebbinariet ges en aktuell lägesbeskrivning om brott och otrygghet i skolan. Vidare beskrivs hur kommuner och huvudmän kan minska brottsligheten och öka tryggheten med hjälp av det utvärderade och framgångsrika konceptet Tryggare skola.

Medverkande: Kriminolog Matilda Wewel (Stiftelsen Tryggare Sverige) och Trollhättans Samverk.

Anmäl dig här

”FAVORIT – ett nytt system för att effektivisera kommunernas brottsförebyggande
arbete”

Läs mer

För snart två år sedan trädde lagstiftningen om kommuners brottsförebyggande ansvar i kraft.
Lagen innebär b.la. att kommunerna ska ta fram lägesbilder och göra orsaksanalyser för att utifrån dessa ta fram åtgärdsplaner. I syfte att hjälpa kommuner att systematisera, effektivisera och professionalisera det brottsförebyggande arbetet har Stiftelsen Tryggare Sverige tillsammans med det globala konsultföretaget Salesforce tagit fram en lösning som innehåller både system och verktyg för lägesbild, orsaksanalys, åtgärdsplan och uppföljning.

Vid lunchwebbinariet beskrivs systemet med ett stort fokus på automatisering och import från olika datakällor med möjlighet till stöd via AI.

Medverkande: Verksamhetschef Jonas Lindberg (Stiftelsen Tryggare Sverige) och projektledare Miran Shwan (Salesforce).

Anmäl dig här

”Trygga torg – trygghetscertifiering av torg i utsatta områden”

Läs mer

Vårväderstorget ligger i Biskopsgården, ett riskområde i Göteborg med en historik av omfattande brottslighet och påtaglig otrygghet. Efter att torget genomgått en omfattande renovering har Vårväderstorget blivit Sveriges första trygghetscertifierade torg i ett utsatt
område.

Vid lunchwebbinariet beskrivs vad krävs för att göra ett torg till en attraktiv plats och hur möter man utmaningarna. Vidare redogörs för det första halvårets positiva erfarenheter i form av ökad kundnöjdhet, ökad omsättning och ökad trygghet.

Medverkande: Verksamhetschef Peter Strandell (Stiftelsen Tryggare Sverige) och affärs- och centrumutvecklingschef Cindy Jonsson (GöteborgsLokaler).

Anmäl dig här

”Platssamverkan för säkra, trygga och attraktiva offentliga miljöer”

Läs mer

Många kommuner och fastighetsägare arbetar idag med platssamverkan för att skapa säkra, trygga och attraktiva offentliga miljöer. Bakgrunden är en ny situation där brottsligheten och otryggheten har fått allt större påverkan på människors livskvalitet i vardagen.

Vid lunchwebbinariet beskrivs aktuella trenden och forskning samt möjligheter och svårigheter i det praktiska arbetet med platssamverkan. Vidare görs en internationell utblick där arbetet med platssamverkan i andra länder belyses postcovid.

Medverkande: Samhällsplanerare Sanda Tcacencu (Stiftelsen Tryggare Sverige) och doktorand Kristina Borodina (Uppsala universitet).

Anmäl dig här

”Brott ur ett lands- och glesbygdsperspektiv”

Läs mer

Många kommuner i norra Sverige står inför stora industri-, försvars- och infrastruktursatsningar som kommer medföra ökad sysselsättning, ökade skatteintäkter och ökad framtidstro i orter som länge sett utflyttning. Men det finns också stora risker med ökad brottslighet och otrygghet i satsningarnas spår. Till detta kommer ökade risker kopplade till samhällsbyggnadsprocessen i det att den kunskap som faktiskt finns om brottsförebyggande bebyggelseplanering bortprioriteras när mycket ska planeras och byggas på kort tid, med konsekvensen att brottsligheten och otryggheten byggs in i den fysiska miljön.

Vid lunchwebbinariet diskuteras hur dessa
risker ska förebyggas och hanteras.

Medverkande: Generalsekreterarare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige) och brottsförebyggare Anna-Karin Hasselborg (Härnösands kommun).

Anmäl dig här

”En modell för att förebygga och hantera välfärdsbrott”

Läs mer

Välfärdsbrott är ett växande problem som inte bara innebär betydande samhällskostnader utan också riskerar att undergräva förtroendet för det svenska välfärdssystemet. För att möta denna utmaning stärker allt fler utbetalande myndigheter sitt arbete mot välfärdsbrott, men hur kan kommuner och regioner effektivt bidra till att motverka dessa brott i praktiken?

Under lunchwebbinariet fokuserar vi på konkreta metoder för att stärka arbetet mot välfärdsbrott, med goda exempel från kommuner som tagit de första stegen mot ett mer effektivt och systematiskt brottsförebyggande arbete.

Medverkande: Samhällsplanerare Tyra Kloth (Stiftelsen Tryggare Sverige), regional brottsförebyggande samordnare Linda Fetiu (Länsstyrelsen i Hallands län) och utvecklingsstrateg Ulrika Fredborg (Varbergs kommun).

Anmäl dig här

”Brottsoffer i fokus”

Läs mer

Spaltmeter har skrivits om brottsligheten och otrygghetens utveckling. Rubrikerna handlar om allt från skjutningar, sprängningar och bilbränder till gänguppgörelser och kriminella klaner. Listan kan göras lång. Samtidigt är brottsoffren åter den bortglömda gruppen i samhället.

Vid lunchwebbinariet presenteras en lägesbeskrivning när det gäller socialtjänstens stöd, polisens skydd och ideella organisationers hjälp till kriminalitetens offer. Vidare beskrivs vad som krävs för att komma vidare i praktiken; allt för att säkerställa att de som drabbas av brott får hjälp, stöd och skydd.

Medverkande: Brottsofferforskare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige)

Anmäl dig här

”Så kan socioekonomisk sårbarhet kartläggas och åtgärdas”

Läs mer

Den 1 juli 2023 fick samtliga kommuner ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. En viktig del i detta arbete handlar om att genomföra regelbundna kartläggningar och orsaksanalyser för att kunna vidta rätt åtgärder.

Vid lunchwebbinariet beskrivs en metod för kartläggning och analys av socioekonomisk sårbarhet i kommuner och kommundelar med fokus på bland annat segregation, ekonomi, boende och familjeförhållanden för att på så sätt bryta en negativ utveckling och stärka utsatta områden.

Vidare beskrivs internationella exempel på samverkan kring barn och unga med normbrytande beteende eller kriminell livsstil.

Medverkande: Kriminolog Anna Sjöholm (Stiftelsen Tryggare Sverige), mer info kommer.

Anmäl dig här

”Trygg fastighet – så får vi säkra och trygga bostadsområden”

Läs mer

Fastighetsägare är en av de aktörer som lever närmast problemen med brott, ordningsstörningar och otrygghet som förekommer i bostadsområden och har således en viktig roll i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

För att hjälpa fastighetsägare att bedriva ett evidensbaserat arbete har Stiftelsen Tryggare Sverige tagit fram Trygg Fastighet. Trygg Fastighet är en digital kunskapsportal med aktuell forskning och konkreta tips och råd mot de vanligaste trygghetsproblemen.

Vid lunchwebbinariet beskrivs fastighetsägarnas roll i arbetet med att underhålla och tillgodose säkra och trygga bostadsområden. Vidare presenteras hur fastighetsägare kan hantera sprängningar i fastigheter samt råd gällande hantering av minnesplatser.

Medverkande: Brottsförebyggare Anna Hartvigson (Stiftelsen Tryggare Sverige), mer info kommer.

Anmäl dig här

”Framtidens polis – så får vi en polismyndighet i tiden”

Läs mer

I december 2012 beslutade en enig riksdag att de fristående länsmyndigheterna skulle slås ihop till en nationell centraliserad polismyndighet med syftet att komma närmare medborgarna. Den nya organisationen trädde i kraft den 1 januari 2015 och vi kan nu blicka tillbaka på tio år där polisen fått historiska resurstillskott utan egentliga förbättringar av resultaten.

Vid lunchwebbinariet beskrivs internationella polistrender och vilka lärdomar som kan dras från dessa när det gäller framtidens polis. Vidare presenteras konkreta förslag till åtgärder för att säkerställa en tydlig ledning och styrning samt en lokal polisiär närvaro.

Medverkande: Generalsekreterare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige)

Anmäl dig här

Tryggare Sverige │ Tillsammans gör vi skillnad!