BOV
BOV

För Stiftelsen Tryggare Sverige är en av årets viktigaste veckor den Nationella Brottsofferveckan. Bakgrunden till veckan kommer från “National Crime Victim’s Rights Week” som grundades 1981 i USA.
Stiftelsen anordnar den Nationella Brottsofferveckan varje år med seminarier som är gratis och öppna för allmänheten. Under veckan behandlas aktuella ämnen som rör brottsutsattas situation. Genom att samla praktiker, forskare, politiker och ideella krafter är målet att hitta lösningar på rådande utmaningar, allt i syfte att säkerställa brottsutsattas rätt till hjälp, stöd och skydd.
Brottsofferveckan 2025
Här kan du titta på alla seminarier från Brottsofferveckan 2025. Du kan också läsa en sammanfattning av veckan här.
Tidigare program
Se våra program för tidigare brottsofferveckor.
Program 2025
Program 2024
Program 2022
Program 2021
Program 2020
Program 2019
Program 2018
Program 2017
Program 2016
Program 2015
Program 2014
Program 2013
Brottsofferveckan i media


Syftet är att stärka brottsdrabbades rättigheter.
“Förut …
För Stiftelsen Tryggare Sverige är en av årets viktigaste veckor den Nationella Brottsofferveckan. Bakgrunden till veckan kommer från “National Crime Victim’s Rights Week” som grundades 1981 i USA.
Stiftelsen anordnar den Nationella Brottsofferveckan varje år med seminarier som är gratis och öppna för allmänheten. Under veckan behandlas aktuella ämnen som rör brottsutsattas situation. Genom att samla praktiker, forskare, politiker och ideella krafter är målet att hitta lösningar på rådande utmaningar, allt i syfte att säkerställa brottsutsattas rätt till hjälp, stöd och skydd.
Nationella Brottsofferveckan 2025 hålls digitalt via Zoom, med undantag för ett fysiskt seminarium. Anmäl dig till varje seminarium genom formulären nedan. Länk skickas ut via e-post (obs! kan hamna i skräpposten).
7 april 12.00-12.45
Äldre som brottsoffer
Hur ser situationen ut för äldre brottsoffer? Vilka utmaningar möter de och vilka lösningar krävs för att stärka deras trygghet och rättigheter?
Läs mer
Äldre är en särskilt utsatt grupp där brott kan få allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser. Trots detta finns fortfarande stora kunskapsluckor kring brottens omfattning samt de drabbades behov och reaktioner. En kartläggning från Stiftelsen Tryggare Sverige (2014) visade att ungefär var tionde person över 65 år utsatts för brott under det senaste året. En ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten (2024) bekräftar att problematiken kvarstår, där studier pekar på att 10–15 % av äldre någon gång utsatts för våld – motsvarande cirka 300 000 personer i Sverige. Mörkertalet är stort, och bristande kunskap inom vård och omsorg gör att många fall aldrig uppmärksammas.
Medverkande: Brottsofferforskare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige) och professor Britt-Inger Saveman (Umeå universitet).
Anmäl dig
7 april 17.00-19.00 (OBS! På plats på Pressklubben i Stockholm, Vasagatan 50)
Unga som brottsoffer
Hur ser situationen ut för unga brottsoffer och hur kan vi förhindra att dagens brottsoffer blir morgondagens gärningspersoner? Vad vet vi om mörkertalen?
Läs mer
Äldre barn och ungdomar utsätts oftare för brott av jämnåriga, medan yngre barn i högre grad drabbas av brott från personer de står i beroendeställning till. Brotten kan leda till psykisk ohälsa, svårigheter i skolan och en ökad risk för framtida utsatthet. Samtidigt visar forskning att många fall aldrig anmäls, vilket gör det svårt att få en tydlig bild av omfattningen.
Medverkande: Socialarbetare Ann Hellströmer (initiativtagare till Stödcentrum för unga brottsoffer), socionom Ing-Mari Larsson (Eskilstuna kommun/Stödcentrum för unga brottsoffer), riksdagsledamot Martin Melin (L) och journalist Ulrika By (DN)
Anmäl dig
8 april 12.00-12.45
Victim journey
Vad krävs för att stärka brottsoffers tillgång till information och säkerställa att polisen uppfyller sina skyldigheter? Hur kan digitala lösningar bidra till att stärka brottsoffers rättigheter och trygghet?
Läs mer
Polisen har sedan länge en omfattande informations- och underrättelseskyldighet gentemot brottsoffer. Trots detta visar både forskning och praktiska erfarenheter att dessa skyldigheter ofta inte uppfylls i tillräcklig utsträckning. Under seminariet diskuteras brottsoffers behov av information och polisens ansvar att tillgodose dem. Dessutom presenteras erfarenheter från den brittiska polisen, som i samarbete med IT-bolaget Salesforce har utvecklat en digital plattform som säkerställer att brottsoffer får information om sina rättigheter och kan följa sitt ärende i realtid.
Medverkande: Brottsofferforskare Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige), ansvarig för offentlig sektor, digitalisering och säkerhet Miran Shwan (IT-bolaget Salesforce), polisinspektör Erika Gyllenswärd (Polisen)
Anmäl dig
9 april 12.00-12.45
Barn i organiserad brottslighet
Hur ser arbetet mot nyrekrytering av barn och unga till den organiserade brottsligheten ut i praktiken? Vilka utmaningar möter kommuner och myndigheter på lokal nivå, och vilka lösningar krävs för att förhindra att fler unga dras in i kriminalitet?
Läs mer
I december förra året slutredovisades regeringsuppdraget om att skapa en samverkansstruktur för ett mer sammanhållet arbete med barn och unga som riskerar att begå eller redan begår grova brott (BOB). Men samverkan i sig är inte tillräckligt – utan rätt verktyg, arbetssätt och metoder riskerar insatserna att bli verkningslösa. Under seminariet diskuteras det praktiska arbetet kring BOB och vilka utmaningar och goda exempel som finns kopplat till dess implementering.
Medverkande: Kommunpolis Ida Dehnisch (LPO Järfälla), utvecklingsledare Petra Tammert Seidefors (Länsstyrelsen Stockholm) och kriminologen Anna Sjöholm (Stiftelsen Tryggare Sverige).
Anmäl dig
10 april 12.00-12.45
Stärkt stöd för brottsoffer och vittnen
Hur ser Sveriges brottsofferhantering ut idag? Vilka brister har identifierats och hur ska de åtgärdas? Vad är viktigt framöver för att säkerställa att brottsoffer och vittnen får rätt hjälp, stöd och skydd?
Läs mer
I juni 2024 fick ett antal myndigheter i uppdrag att redogöra för hur de arbetar med stöd och skydd för brottsoffer och vittnen, identifiera brister i systemet och vidta åtgärder för att stärka insatserna. Uppdraget ska redovisas i januari 2026. Under seminariet diskuteras hur långt arbetet har kommit, vilka utmaningar som kvarstår och vilka förändringar som krävs för att säkerställa att brottsoffer och vittnen får det stöd de behöver.
Medverkande: Statsvetare Jacob Ämtvall (Stiftelsen Tryggare Sverige) och generalsekreterare Fredrik Mellqvist (Brottsofferjouren Sverige)
Anmäl dig
11 april 12.00-12.45
Gängvåldets offer
Hur ser stödet ut för brottsoffer som drabbas av gängrelaterat våld utan att själva vara inblandade i kriminalitet? Vilka insatser finns för att hjälpa dem som förlorat sitt hem eller skadats till följd av sprängningar och skjutningar?
Läs mer
Under de senaste åren har gängvåldet allt mer drabbat allmänheten, som inte har någon koppling till kriminaliteten. Detta inkluderar tragiska ”felskjutningar” och sprängningar som drabbat hela bostadsområden, från flerfamiljshus till radhuslängor. När en individ blir offer för ett sådant brott, eller när ens hem förstörs av en sprängning, är behovet av samhällets stöd, hjälp och skydd som allra störst.
Medverkande: Under seminariet medverkar Anette, Pär och Joakim som berättar om sina erfarenheter från sprängningen som ägde rum i deras bostadsområde i Hässelby förra året samt journalisten Nuri Kino.