Stiftelsen Tryggare Sverige anordnar skräddarsydda studieresor i syfte att ta del av internationella och nationella erfarenheter om hur brottsförebyggande arbete bedrivs i andra länder. Studieresorna har arrangerats till Moutiala (2011), New York (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Amsterdam (2013, 2014, 2015, 2016, 2017), Wien (2017) och London (2017, 2018).
I Sverige står många kommuner inför stora utmaningar då det på kort tid ska produceras ett stort antal nya stadsdelar, bostadsområden och bostäder. I detta sammanhang är det viktigt att inte göra om misstagen från mitten av 1960-talet då brottsligheten och otryggheten delvis byggdes in i våra städer på grund av det fysiska rummets utformning.
Köpenhamn lyfts i många sammanhang fram som en av de bästa städerna i världen att leva och bo i. Staden har en trevlig stadsmiljö som är anpassad enligt den mänskliga skalan där användandet av det offentliga rummet främjas genom den fysiska utformningen och placemaking, i syfte att skapa säkra, trygga och attraktiva platser.
En av framgångsfaktorerna har varit just arbetet med situationell brottsprevention kopplat till stadsplanering och stadsutveckling. Danmark är ett av de länder i Europa som ligger längst fram i detta arbete, inte minst genom ett nationellt program inklusive riktlinjer för hur ett brottsförebyggande perspektiv ska tas med i stadsplaneringen. Danmark har även en stark tradition av att arbeta i projekt som finansieras och drivs av både offentliga och privata organisationer.
För att träffa några av de ledande experterna inom området och ta del av erfarenheter, goda exempel och reflektioner när det gäller säkerhet och trygghet kopplat till stadsplanering och stadsutveckling bjuder Stiftelsen Tryggare Sverige in till två intensiva dagar i Köpenhamn den 18 – 19 mars 2020.
När: 18 – 19 mars 2020 Kostnad: 12 600 kr (vid bokningar för fler än fyra personer från samma organisation kan rabatt erhållas) I priset ingår följande:
En natt i enkelrum (inkl. frukost, service- och bagageavgifter)
Enligt polisen finns det i dagsläget 22 områden i Sverige som definieras som särskilt utsatta med öppen drogförsäljning och påtaglig otrygghet. Under många år var Gårdsten i Angered ett sådant område med hög kriminalitet, påtaglig otrygghet samt många tomma lägenheter.
Genom ett långsiktigt och strukturerat arbete har det kommunala bostadsföretaget Gårdstensbostäder AB, mer eller mindre själva, under de senaste 20 åren lyckats vända den negativa utvecklingen i området. Gårdsten har nu som första bostadsområde lämnat den av polisen framtagna listan med områden som definieras som särskilt utsatta. Brottskurvan är bruten och det finns inte längre några tomma lägenheter i området och samtidigt ska det byggas 1 500 nya bostäder fram till och med 2025.
Framgångsfaktorerna handlar om ett långsiktigt arbete som inte bedrivs i projektform. Dessutom har det från början funnits ett ekonomiskt incitament och ett samarbete med näringslivet. Vidare har viktiga framgångsfaktorer varit att ta ansvar och samt att sända signaler om att det råder ordning och reda i området.
För att ta del av erfarenheter, goda exempel och reflektioner från Gårdstensbostäder, polisen och Länsstyrelsen när det gäller säkerhet och trygghet bjuder vi in till två intensiva dagar i Göteborg den 28 – 29 april 2020.
När: 28 – 29 april 2020 Kostnad: 5 800 kr. I priset ingår följande:
Resa Stockholm – Göteborg t/r (med MTRs Trygghetståg)
Transfer i Göteborg
En natt i enkelrum (inkl. frukost)
Två luncher och en middag
Reseledare
Studiebesök enligt program
Erfarenhetsutbyte
Dokumentation från resan
Anmäl dig här:
Amsterdam 13 – 15 maj
OBS! På grund av rådande omständigheter är denna resa uppskjuten till ett senare datum (TBA)
Mer info och inbjudan kommer inom kort.
New York 20 – 24 september
Mer info och inbjudan kommer inom kort.
London 18 – 20 november
Mer info och inbjudan kommer inom kort.
Resornas fokus är på frågor som rör säkerhet och trygghet kopplat till det fysiska rummets utformning och så kallad situationell brottsprevention, inklusive platssamverkan/BID, placemaking och certifiering av bostadsområden.
Vi kan antingen erbjuda plats på befintliga studieresor eller skräddarsy resor utifrån olika aktörers behov och intresseområden.
Varmt välkommen att höra av dig till oss för mer information!
Tidigare studieresor
Amsterdam – community policing och samverkan mellan stad och civilsamhälle
Nederländerna har under många år varit ett framgångsrikt land när det gäller brottsförebyggande och brottsofferstödjande arbete. Ansvariga myndigheter och kommunala aktörer har visat på stor initiativförmåga och idérikedom när de har utvecklat det brottsförebyggande arbetet. Bland annat har ett system för att certifiera bostäder och bostadsområden införts. Efter införandet av systemet har antalet bostadsinbrott minskat med cirka 50 procent i hela Holland. I nybyggda områden sker 90 procent färre bostadsinbrott jämfört med liknande områden.
Även när det gäller samverkan mellan näringslivet, kommunala aktörer och polisen är Holland ett framgångsland. För att studera hur man i Holland hanterar samverkansfrågor kommer vi bland annat besöka Inrikesdepartementet och forskningsbyrån DSP-groep vilka arbetar med samverkan mellan offentliga och privata aktörer.
Stiftelsen Tryggare Sverige har anordnat studieresor till Amsterdam år 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017.
I början av 1990-talet var brottsligheten hög och otryggheten påtaglig i New York. Dagligen rapporterade media om grova våldsbrott, det ena värre än det andra, och hamnade man ett kvarter fel på Manhattan kunde det gå illa. I dag, knappt 30 år senare, är bilden helt annorlunda. New York är en av de säkraste och tryggaste storstäderna i världen och den anmälda brottsligheten har minskat med cirka 80 procent sedan 1990.
Förklaringarna till den positiva utvecklingen är flera; det handlar bland annat om användandet av ny teknik, nya polisiära arbetsmetoder samt nya samverkansformer med fokus på stadsutveckling, så kallade Business Improvement District (BID).
Stiftelsen Tryggare Sverige har anordnat studieresor till New York år 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 och 2018.
En viktig faktor som ökar tryggheten på en plats är en ökad jämställdhet. Den Nationella Trygghetsundersökningen visar att fler kvinnor uppger att de är otrygga i det offentliga rummet, jämfört med män. Dessutom används vanligtvis de offentliga utrymmena till stor del av män. Enligt FN:s globala mål och Agenda2030 måste emellertid Sverige bli ett samhälle där alla samhällsgrupper kan ta lika stor plats.
I Wien har staden aktivt tagit ställning för att skapa säkrare och tryggare platser för kvinnor. Staden utgår från en detaljerad, områdesövergripande ”Gender Mainstreaming” policy, vilken har tagits upp i åtskilda forskningsstudier om kvinnors trygghet i relation till stadsplanering. Wien omnämns ofta som en modellstad för jämställdhetsintegrering baserad på stadens fokus på trygghet för alla.
Stiftelsen Tryggare Sverige har anordnat studieresor till Wien år 2017.
London – Lokalt brottsförebyggande arbete i teori och praktik
Studieresan till London innehåller ett flertal studiebesök med särskilt fokus på säkerhet och trygghet kopplat till det fysiska rummets utformning och situationell brottsprevention. Under studieresan kommer bland annat följande ämnen att diskuteras:
Aktuella trender vad gäller brott och brottsförebyggande arbete i Storbritannien
Erfarenheter från polisens brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete
Förutsättningarna för att bygga levande, attraktiva och trygga offentliga miljöer
Brottsförebyggande bebyggelseplanering – vad fungerar, vad fungerar inte?
BID (Business Improvement District) – samverkan för attraktiva, säkra och trygga platser
Offentlig/privat samverkan när det gäller säkerhet och trygghet
Användandet av ny teknik i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet
Studieresans målgrupp är företrädare för bostadsbolag och fastighetsföretag samt kommunpolitiker, stadsplanerare, arkitekter, säkerhetschefer, brottsförebyggare, poliser, näringslivsrepresentanter m.fl. aktörer.
Vi använder cookies för att se till att vi kan ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok