Viktimologiskt Nätverk är en mötesplats för forskare, studenter, praktiker och andra som är intresserade av frågor som rör situationen för brottsdrabbade.
Brottsdrabbades situation har uppmärksammats i allt större utsträckning under de senaste decennierna. Det gäller såväl inom kriminalpolitik och forskning som i samhället i övrigt. Detta har bidragit till att det runt om i Sverige pågår en mängd verksamheter och forskning med brottsdrabbade i fokus. Stora insatser görs av kvinno- och brottsofferjourer och andra ideella organisationer och många kommuner har börjat ta sitt ansvar för brottsdrabbade i allmänhet, och utsatta kvinnor i synnerhet. På nationell nivå finns Brottsoffermyndigheten och Nationellt centrum för kvinnofrid som båda är betydelsefulla för den viktimologiska forskningen.
Dessa aktörer utför stora och viktiga insatser inom ramen för sina uppdrag, men efterhand har det blivit tydligt att det också behövs ett nationellt forum där forskare, studenter, yrkesverksamma och andra som är engagerade när det gäller brottsdrabbade kan mötas för att utbyta idéer, tankar och erfarenheter. Genom Viktimologiskt Nätverk kan Stiftelsen Tryggare Sverige samla information om och tydliggöra verksamheter och forskning med brottsdrabbade i fokus.
Övergripande mål för Viktimologiskt Nätverk är att:
- Främja vetenskaplig forskning
- Öka utbytet mellan forskare och praktiker
- Öka förståelsen för olika aktörers roller, mandat och befogenheter
- Motverka att olika grupper brottsdrabbade ställs mot varandra
- Öka kunskapen om brottsdrabbades reaktioner, behov och problem bland professionella aktörer
- Hålla ihop det stödjande och förebyggande arbetet utifrån kunskapen om upprepad utsatthet för brott
- Motverka polarisering mellan drabbade och gärningspersoner
- Bedriva opinionsbildning för att tydliggöra rättigheterna och förbättra villkoren för dem som drabbas av brott
- Främja nordiskt samarbete inom området
Bli medlem!
Du som är intresserad av frågor som rör brottsdrabbades situation är välkommen att bli medlem i Viktimologiskt Nätverk. Medlemskapet omfattar bland annat:
- Inbjudningar till debattkvällar med aktuella ämnen och föreläsare (företrädesvis i Stockholm, men även i övriga landet)
- Medlemsbrev
- Inbjudningar till debattkvällar och konferenser med aktuella ämnen och föreläsare (se under Kalendarium för aktuella evenemang)
- Tillgång till de samlade erfarenheter som finns i nätverket
- Tips och idéer på uppsatsämnen, handledare och praktikplatser