Övergripande säkerhets- och trygghetsarbete
En förutsättning för att kunna arbeta professionellt med säkerhet och trygghet är att definiera, avgränsa och operationalisera begreppen. Det gör det möjligt för kommunen att kontinuerligt kunna följa upp och arbeta utifrån tydliga mål. Hur ser grunden ut i din kommun?
Många väljer att inte gå ut i sina bostadskvarter nattetid för att de upplevs som otrygga. En viktig fråga är hur en sådan utveckling kan motverkas och hur tryggheten kan främjas genom att planera och bygga rätt. En viktiga åtgärd handlar nämligen om den fysiska utformningen av bostadsområden, skolor och andra byggnader. Sverige står nu inför ett skede där cirka 600 000 bostäder behöver byggas fram till 2025, samt där många bostäder, skolor, etc. behöver byggas om. Hur förberedd är din kommun?
Hot och våld i offentlig miljö handlar främst om misshandelsbrott där den stora majoriteten av både gärningspersoner och drabbade är unga män. Våldsbrottsligheten sker ofta i anslutning till nöjeslivet eller är knuten till vissa specifika platser. Det är även vanligt att både gärningspersonen och den brottsdrabbade är påverkade. Hur arbetar din kommun med den offentliga miljön?
Skolan spelar en viktig roll i våra liv och för möjligheterna att utvecklas till självständiga och kritiskt tänkande individer. För vissa barn och ungdomar präglas skolan av hat, hot, kränkningar och olika typer av brott. Faktum är att skolan är en av de vanligaste platserna där barn och ungdomar utsätts för brott. Enligt Skolinspektionen är så många som var tionde elev i årskurs nio otrygg i skolan, vilket motsvarar cirka tre elever i varje klass. hur arbetar din kommun för att skolan ska vara en säker och trygg plats?
En stor del av barn och ungdomars fritid upptas av idrottsföreningar, men det finns även friluftslivsföreningar, scouter eller liknande, kyrklig- eller frikyrkliga föreningar, nykterhetsföreningar, hobby eller intresseförening och elevföreningar m.m. En viktig del i kommunens arbete är att tillse att de olika föreningarna bedrivs och sköts på ett säkert och tryggt sätt genom regelbundna granskningar samt att se till att det finns säkra och trygga lokaler och platser för barn och ungdomar att vara på under sin fritid. Hur ser situationen ut i din kommun?
Ofta förknippas insatser mot organiserad brottslighet med polisens telefonavlyssning, aktionsgrupper och andra polisiära metoder. Det är väl fungerande verktyg, men det räcker inte. Det behövs en bredare repertoar av förebyggande insatser från andra aktörer mot den organiserade brottsligheten som verkar i lokalsamhället, där vanliga människor lever, verkar och bor. Viktiga brottsförebyggare är därför också kommunala förvaltningar, lokala myndigheter, näringsliv och organisationer. När lokala aktörer går samman så ska devisen ”Ingen kan göra allt, men åtskilliga kan göra något” gälla. Hur fungerar arbetet i din kommun?
Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål. Extremism och våldsbejakande extremism har länge förekommit i Sverige. Det gäller i första hand våldsbejakande politisk höger- och vänsterextremism. På senare tid har även olika former av religiös våldsbejakande islamistisk extremism uppmärksammats i många kommuner. Hur insatt är din kommun?
Under de senaste åren har förekomsten av hot och våld mot medarbetare och förtroendevalda kommit att bli ett allt allvarligare arbetsmiljöproblem. Denna typ av hot och våld är ofta riktat till personal med någon form servicefunktion eller vid myndighetsutövning. Även olika former av hot och kränkningar via exempelvis sociala medier riskerar att leda till ohälsa för den som drabbas. Hur ser situationen i din kommun ut?
Våld i nära relationer medför såväl stora individuella konsekvenser för de drabbade som höga kostnader för samhället. Våld i nära relation sker oftast i hemmet där förövaren är en man i en närstående relation till en kvinna, men våldet förekommer också i samkönade relationer och mot män av kvinnor. Våldet finns i alla samhällsklasser och åldersgrupper och är ett allvarligt folkhälso- och jämställdhetsproblem. För att komma tillrätta med våld i nära relationer krävs ett tvärsektoriellt arbete och tillgång till stödjande insatser. Det krävs att alla som kommer i kontakt med barn och vuxna som lever med våld i vardagen, genom kunskap om våldets konsekvenser, vågar ta ställning mot våldet. Om barn och vuxna som lever i familjer med våld får hjälp och stöd tidigt så minskar risken för att våldsmönstret fortsätter eller förs vidare. Hur arbetar din kommun?
I FN:s generalförsamlings resolution ”Avskaffande av brott mot kvinnor i hederns namn” fastställs att brott mot kvinnor i hederns namn är en mänsklig rättighetsfråga och att stater har en skyldighet att förebygga, utreda och åtala brott och erbjuda skydd till de som utsätts. Det kan handla om allt från exempelvis barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning till att ens familj begränsar vilka man får umgås med, vilka ämnen man får läsa i skolan, vilka kläder som är okej och att man kontrolleras och begränsas i sitt liv. Alla oavsett kön eller sexuell läggning kan utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld. Hur arbetar din kommun?
Förekomsten av ordningsstörningar i en kommun påverkar till hög grad individens trygghet. Genom att förebygga och åtgärda ordningsstörningar signalerar kommunen att det finns människor som bryr sig om bostadsområdet/skolan/platsen och är därmed en nyckel i det trygghetsskapande arbetet. Hur ser situationen ut i din kommun?
På nästa sida får du möjligheten att fylla i dina kontaktuppgifter. Om du vill vara anonym ska du inte fylla i några kontaktuppgifter utan fortsätta klicka dig vidare till ditt resultat.