Nytt poddavsnitt: Sergels Torgsdramat – 49 år av brott & otrygghet

531

För snart 50 år sedan invigdes Sergels Torg i centrala Stockholm. Sergels Torg var tänkt som en klasslös, tillåtande plats där man kunde träffas, uttrycka sina åsikter eller bara betrakta det myllrande stadslivet. Istället kan vi blicka tillbaka på 49 år av kriminalitet och otrygghet, där ”plattan” av näringsidkare i området beskrivs som en plats för droghandel och mänsklig misär. I det här avsnittet av Stiftelsen Tryggare Sveriges Podcast beskriver Per Eriksson från City i Samverkan hur situationen ser ut och vad som skulle kunna göras.

Trots de problem som Sergels Torg dragits med i alla år har det varit omöjligt att komma till rätta med situationen. Få politiker har tagit striden, och för de som försökt har den politiska karriären tagit skada. Kanske är det därför ingen politiker vågat ställa upp i denna Podcast och kanske är det därför som ingen kan svara på vem som egentligen ansvarar för Sergels Torg.

Vad kan göras för att minska brottsligheten och öka tryggheten på Sergels Torg. Handlar det om att genom ordningsinsatser och design exkludera ensamkommande flyktingbarn, narkomaner, kriminella och andra som utpekas som problemet? Eller går det att inkludera dessa grupper genom att förändra det fysiska rummets utformning och därmed få andra grupper att vilja vara på torget?

I detta avsnitt VD Per Eriksson från organisationen City i Samverkan. Förutom Per medverkar generalsekreteraren Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige). Programledare är Tom von Sivers.

Här är en länk till Podcasten: https://soundcloud.com/tryggaresverige/007-sergelstorgsdramat

Om Stiftelsen Tryggare Sverige
Stiftelsen Tryggare Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden NGO. Syftet är att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att erbjuda nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar.