Nytt poddavsnitt: Gängen, jihadisterna och den svenska naiviteten

731

Situationen är mycket allvarlig i många kommuner där kriminella gäng har fyllt det maktvakuum som uppstått då polisen inte varit tillräckligt lokalt närvarande. Inom kort väntas dessutom 300 jihadister komma tillbaka från kriget i Syrien. I det här avsnittet av Stiftelsen Tryggare Sveriges Podcast diskuterar forskaren Hans Brun vid King´s college och generalsekreteraren m.m. Magnus Lindgren vid Stiftelsen Tryggare Sverige hur situationen ser ut och vad som skulle kunna göras.

Under de senaste åren har en grövre och mer organiserad brottslighet fått fäste i Sverige. Som en konsekvens ökar brott som narkotikahandel, utpressning och människohandel. Detsamma gäller övergrepp i rättssak, olaga hot och bedrägerier. Till det kommer gängkriminalitet, social oro och upplopp i vissa förortsområden.

Som om detta inte var nog väntas inom kort kommunerna tvingas ta emot cirka 300 jihadister som kommer hem från kriget i Syrien.

– Risken är uppenbar att Sverige inom fem år kommer uppleva en terrorattack med upp till ett tvåsiffrigt antal dödade och ännu fler skadade, säger forskaren Hans Brun, King´s College.

Läget kompliceras ytterligare av att många kommuner och kommundelar under många år har varit i princip helt polisfria. Nu säger rikspolischefen Dan Eliasson i Tryggare Sveriges senaste podcast att poliserna ska “tryckas ut” i förorterna. Även om en lokalt förankrad polis är en förutsättning för att förebygga brott och öka tryggheten är en relevant fråga vad detta kommer att innebära i praktiken.

– Är priset för att ta tillbaka tidigare polisfria områden där maktvakuumet har fyllts av de kriminella gängen att unga svenska poliser kommer dö, frågar sig generalsekreteraren Magnus Lindgren, Stiftelsen Tryggare Sverige.

Vilka strategier finns för att hantera gängen och jihadisterna? Är kommunerna rustade för att möta dagens och morgondagens brottslighet? Har polisen den förmåga som krävs?

I detta avsnitt medverkar forskaren Hans Brun (King´s College, London) och generalsekreteraren m.m. Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige). Programledare är Tom von Sivers.

Här är en länk till Podcasten: https://soundcloud.com/tryggaresverige/008-terror

Om Stiftelsen Tryggare Sverige
Stiftelsen Tryggare Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden tankesmedja. Syftet är att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att erbjuda nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar.