#4 Våldtäkt – allt annat än ja är nej

Välkommen till det fjärde avsnittet av Myter om brott & (o)trygghet – en podcast från Stiftelsen Tryggare Sverige.

År 2014 anmäldes ca 20 000 sexualbrott i Sverige. Av dessa rubricerades drygt 6 600 som våldtäkt. Enligt beräkningar från Brottsförebyggande rådet sker det ca 36 000 våldtäkter om året. Det är över 100 våldtäkter om dagen och fler än fyra våldtäkter varje timme.

En av alla de som har utsatts för våldtäkt är Emma Blomdahl som blev våldtagen i juni 2013 av en kille som hon mötte på en krog i Stockholm.

Emma anmälde händelsen till polisen, men trots att hon kunde peka ut gärningsmannen lades utredningen ned med motiveringen att “brott kan ej styrkas”. I samband med polisförhöret tvingades Emma och hennes väninna visa hur våldtäkten hade gått till genom att spela upp händelseförloppet. Dessutom nekade försäkringsbolaget att betala ut ersättning då polisutredningen inte kunde visa att ett brott faktiskt hade begåtts.

Efter ett år av sjukskrivningar, ångest och mycket lidande startade Emma och Julia Östfeldt föreningen Tillsammans för att dela med sig av sina erfarenheter.

I det här avsnittet medverkar Emma Bomdahl (ordförande i föreningen Tillsammans) och Magnus Lindgren (generalsekreterare, Stiftelsen Tryggare Sverige). Programledare är Tom von Sivers.

[powerpress]